Термостати лабораторні
Види термостатів
На даний момент існують водяні та сухоповітряні термостати. Їхня відмінність обґрунтована методом нагрівання повітря або води, що знаходиться в спеціальній ємності:
- Водяний (рідинний) термостат працює методом нагрівання та охолодження теплоносія, роль якого в системі бере на себе дистильована вода. Однією з основних якостей даного провідника є можливість швидко поміняти її більш чисту. Робота з цим теплоносієм має обмеження: робота буде якісною за температурного режиму від 3 до 95 градусів Цельсія. Якщо потрібні вищі чи нижчі температури, то застосовують ефірні олії. Головними мінусами таких теплоносіїв можна назвати наявність отруйних для людини випарів та необхідність встановлення якісної витяжки. Вибираючи рідину, яку треба використовувати у термостаті, враховуються розміри приміщення, наявність витяжки, технічні завдання та лабораторні умови загалом.
- У сухоповітряних термостатах у ролі теплоносія виступає газ. Найчастіше використовується звичайне повітря, яке циркулює в системі. Це дозволяє регулювати температуру в дуже широкому спектрі, робити різкі перепади та інші обумовлені умовами завдання, дії.
- -2%Залишилось 17 днівТС-160Під замовлення75 000 ₴73 500 ₴
Термостати є металевими ящиками - шафами з подвійними стінками, що обігріваються теплим повітрям (повітряні термостати) або водою (водяні термостати)
В даний час більшість термостатів конструюється з електричним обігрівом. Зовні термостати покриваються теплоізолюючим матеріалом (азбестом та ін.). На верхній кришці термостата встановлюється термометр та терморегулятор для підтримки температури на певному рівні. Існують різні системи терморегуляторів (ртутні, біметалічні), які докладно описуються в паспорті, що додається до приладу.
Водяні термостати більш теплостійкі, ніж повітряні. Постійна температура робочого простору водяного термостата підтримується завдяки великій масі води, що заливається в простір між стінками термостата. У мікробіологічній лабораторії консервного заводу рекомендується мати:
а) два термостати, відрегульовані на 37°С: в одному з цих термостатів витримують відібрану для аналізу готову продукцію перед дослідженням, у другому - вирощують посіви продукції з об'єктів технологічних ліній;
б) термостат на 55 °С для вирощування термофільних мікроорганізмів;
в) термостат на 43 °С для бактеріологічного аналізу води.